Flesch Bonsai

Hier op deze pagina, laat ik een assortiment van gereedschappen en toebehoren zien, zoals grondsoorten, vitaminetjes, wondpasta enz...

Er zijn natuurlijk nog andere gereedschappen en toebehoren, maar dit is een greep van de meest voorkomende en gebruikte.


GEREEDSCHAPPEN & TOEBEHOREN

Meestal worden de gereedschappen per stuk verkocht, maar ook worden ze als set aangeboden. Het voorbeeld aan de linker zijde, toont de meest essentiële zaken, een basissnoeischaar, een concaaftang, en daarbij nog een draadtang. Er bestaan ook ruimere sets, maar de meeste liefhebbers verkiezen zelf hun assortiment op te bouwen en kopen daarbij een geschikte gereedschapstas. Op die wijze groeit het gereedschapsbezit geleidelijk mee met de behoeften die het verzorgen en uitbreiden van de eigen bonsai collectie stelt.

Draad is er in verschillende diktes en materialen, de verkoperde aluminiumdraad wordt het meest gebruikt. Deze is veel soepeler dan koper draad.

De koperdraad wordt meestal gebruikt voor takken die moeilijker te buigen zijn, in de plaats van 2 of 3 aluminium draden naast elkaar te leggen, kan men beter 1 dikkere koperdraad gebruiken. Let wel, eens je de koperdraad rond de tak gebracht hebt, kan men bijna geen correcties meer uitvoeren met de draad. Deze is dan bijna niet meer te plooién, omdat de structuur van het metaal verhard. Met aluminiumdraad kan men dit nog wel. Deze blijft soepel ook al heeft men hem al verschillende malen hér-plooid.


Dikte van de draden: 0.5mm, 1mm, 1.5mm, 2mm, 2.5mm, 3mm, 3.5mm, 4mm, 4.5mm, 5mm, 6mm en verder.


Zacht borsteltje

Kleine draad kniptang

Borsteltjes heeft men in allerlei verschillende materialen. Men heeft bijvoorbeeld een hard borsteltje uit kunststof of koper, voor het zuiver maken van de stam en takken.


Een zachter borsteltje kan dan weer dienen voor het zuiver maken van het loof, en de grond. Wat men zal gebruiken, dat wijst voor zichzelf.


Stokjes, zoals Chinese eetstokjes, of stukjes bamboe, wordt gebruikt tijdens het verpotten, voor het aanstampen van de grond.


De grond dient zeer goed tussen de wortels gebracht te worden, als dit niet goed wordt uitgevoerd, is de kans groot dat de boom sterft.


De meest gebruikte grondsoorten

Concaaftang

Boltang

Draad kniptang

Standaard snoeischaar

Jintang

Gebogen Jintang

Bladschaartje

Wortelschaar

Pincet

Entmes

Spanbeugel

Wring staaf


Wortelhaak

Hand zaagje

Spanbeugel

Voedselnetjes

Verpot troffel

Harkje

Set grondzeven


Wondpasta

HB 101 (vitamines)

Gieter

Grondschepjes

Draaitafel

Eetstokjes

Gereedschappen